Lokacija

Naši prostori se nahajajo v majhni vasici na robu Trnovskega gozda, na Predmeji. Naselje Predmeja se nahaja na nadmorski višini od 850 m do 1.031 m nad morjem, kjer leži zadnja domačija. Vas leži na planoti, imenovani Gora, na južnem robu Trnovskega gozda, ki se z znamenitim Robom – ta je del krajinskega parka – strmo spušča v Vipavsko dolino. Predmeja je dobila ime po legi pred gozdom, ki mu domačini pravijo meja.

Predmeja

Naseljevanje tega območja se je pričelo v začetku 17. stoletja, ko so kriški grofje poslali svoje oglednike, da bi ocenili, kakšne so možnosti izkoriščanja gozda in divjadi v njem. Razmere so bile ugodne, zato so kriški grofje pospeševali stalno naselitev tega območja

Danes ima Predmeja okrog 400 prebivalcev. Tam deluje kar nekaj društev, kot so Društvo Gora, Društvo podeželskih žena Predmeje, Lovska družina Kozja stena, Lovska družina Trnovski gozd in v okviru društva podeželskih žena samostojno tudi pevska skupina društva. Potemtakem lahko sklenemo, da je tu življenje še vedno zelo aktivno.

Naš obrat pa se nahaja tukaj...